Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων HACCP & ISO 22000:2018

HACCP, ISO 22000: 2018

 

Γιατί να αποκτήσω ISO 22000;

  • Αύξηση βαθμού εμπιστοσύνης από τους καταναλωτές προς την επιχείρηση.

  • Πιστοποιημένος Προμηθευτής στην αλυσίδα τροφίμων άλλων επιχειρήσεων.

  • Δυνατότητα συνεργασιών με μεγαλύτερες επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα.

  • Δυνατότητα εφοδιασμού φορέων δημοσίου.

  • Δυνατότητα αύξησης δικτύου εξαγωγών.

  • Καλύτερη διαφήμιση και προώθηση επιχείρησης, με την χρήση του πιστοποιητικού της ως εργαλείο μάρκετινγκ.

  • Κατανόηση των κινδύνων της ασφάλειας τροφίμων και λήψη μέτρων ελέγχου από το προσωπικό και την Διοίκηση.

  • Βελτίωση εσωτερικής οργάνωσης της επιχείρησης.

  • Καθορισμός αρμοδιοτήτων και εξουσιοδοτήσεων προσωπικού.

  • Εφαρμογή εσωτερικών μέτρων ελέγχου.

  • Εφαρμογή Επαλήθευσης Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

  • Τήρηση Απαιτούμενης Τεκμηρίωσης.

  • Προοπτική Συνεχούς βελτίωσης της επιχείρησης μέσα από τον καθορισμό στόχων.

ISO 22000: 2018

 

Εύρος Εφαρμογής σε Επιχειρήσεις

Η Μελέτη Haccp και το πρότυπο ISO 22000 απευθύνονται:

Σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες εμπλέκονται στην αλυσίδα τροφίμων και ζωοτροφών ανεξαρτήτως μεγέθους και πολυπλοκότητάς τους. Συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις εστίασης, catering, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπως υπεργολάβοι και προμηθευτές εξοπλισμού, καθαριστικών, υλικών συσκευασίας και λοιπών υλικών που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα.

  • Εφαρμογή από όλους τους οργανισμούς / επιχειρήσεις της αλυσίδας τροφίμων ανεξαρτήτου μεγέθους ή πολυπλοκότητας.
  • Εφαρμογή από όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους οργανισμούς / επιχειρήσεις στην αλυσίδα τροφίμων.

Οργανισμοί / Επιχειρήσεις άμεσης συμμετοχής:

  • Πρωτογενής Παραγωγή
  • Παραγωγή ζωοτροφών
  • Παραγωγή πρώτων, βοηθητικών υλών
  • Μεταποίηση
  • Υπηρεσίες Αποθήκευσης και Μεταφοράς
  • Διανομείς
  • Χονδρέμποροι
  • Λιανική πώληση

Οργανισμοί / Επιχειρήσεις έμμεσης συμμετοχής:

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

  • Υλικών καθαρισμού και απολύμανσης
  • Εξοπλισμού
  • Υλικών Συσκευασίας
  • Γενικά υλών σε επαφή με τρόφιμα

Ξενοδοχεία και ISO 22000

Η εγκατάσταση ISO 22000 στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αποβλέπει στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων στις κουζίνες των εστιατορίων τους.

Σχετικά με την κατάταξη της ξενοδοχειακής μονάδας σε κατηγορία (αστέρια) είναι προαιρετική για την ξενοδοχειακή επιχείρηση, η πιστοποίησή της με ISO 22000. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 4822/Β/30-10-2018 σχετικά με την μοριοδότηση της ξενοδοχειακής μονάδας για την κατάταξή της σε αστέρια, η πιστοποίηση της με ISO 22000 πριμοδοτείται με 200 μόρια.

Επιχειρήσεις Catering και ISO 22000

Η εφαρμογή συνδυαστικών προτύπων στα οποία συμπεριλαμβάνεται ως προϋπόθεση η πιστοποίηση με το πρότυπο ISO 22000 απαιτείται σε μεγάλο εύρος των διαγωνισμών σίτισης – Catering του Δημοσίου Τομέα και κυρίως στους ΟΤΑ. Παραδείγματα διαγωνισμών που αφορούν ανάληψη έργου δημοσίου για θέματα σίτισης μπορείτε να βρείτε εδώ ή εδώ.

Συχνές Ερωτήσεις

  • Ως επιχείρηση δραστηριοποιούμαι στον κλάδο των τροφίμων αλλά δεν ξέρω ποιο Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων είναι προτιμότερο να εφαρμόζω. Να εφαρμόζω μελέτη Haccp ή ISO 22000;

Το Haccp αποτελεί την ελάχιστη νομοθετική απαίτηση, δηλαδή είναι υποχρεωτικό για μία επιχείρηση τροφίμων να έχει μελέτη Haccp.

Η εφαρμογή του ISO 22000 σχετικά με νομοθετική απαίτηση, αποτελεί προαιρετική εφαρμογή, όμως αποτελεί ισχυρή απαίτηση στον ανταγωνιστικό χώρο.

Η μελέτη Haccp έχει μικρότερο κόστος υλοποίησης συγκριτικά με την μελέτη ISO 22000.

Αν μία επιχείρηση δεν επιθυμεί να έχει μελέτη Haccp αλλά επιθυμεί να επενδύσει στο ISO 22000, τότε ο επιχειρηματίας μπορεί να γνωρίζει ότι ταυτόχρονα καλύπτεται και νομικά διότι η μελέτη ISO 22000 εμπεριέχει και την μελέτη Haccp.

Μικρές επιχειρήσεις ή μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, όπως φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικρά κρεοπωλεία της γειτονιάς, μανάβικα, μπακάλικα, καφετέριες, ταβέρνες, μικρά catering – εστιατόρια, πιτσαρίες, καταστήματα διάθεσης γύρου μπορούν να διαθέτουν και να εφαρμόζουν μελέτη Haccp.

Μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες είτε συσκευάζουν – τυποποιούν, είτε επιθυμούν να προμηθεύουν φορείς του δημοσίου (νοσοκομεία, κυλικεία, αστυνομία κ.α) ή να προμηθεύουν άλλες μεσαίες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις (παιδότοποι, σούπερ μάρκετ, εμπορικές επιχειρήσεις) τότε περισσότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι να διαθέτουν και να εφαρμόζουν μελέτη ISO 22000. Τέτοιες επιχειρήσεις μπορούν να είναι: τυροκομεία, μεγάλα κρεοπωλεία, μεγάλα ζαχαροπλαστεία, μεσαίες ή μεγάλες μονάδες catering, εργαστήρια παραγωγής ειδών διατροφής, συνεταιρισμοί, μεγάλες παραγωγικές μονάδες, οινοποιεία κ.ο.κ.

  • Ακούγεται συχνά ότι η σειρά ISO αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά. Με ποιο τρόπο αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Το σύμβολο του ISO είναι αναγνωρισμένο Διεθνώς τόσο από επιχειρήσεις όσο και από καταναλωτές. Το να αναγράφει μία εταιρεία επάνω στην συσκευασία της ότι είναι πιστοποιημένη με ISO 22000, δηλώνει ταυτόχρονα τόσο στις άλλες επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές ότι ελέγχεται σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων που παράγει, ότι εφαρμόζει διαδικασίες οι οποίες μειώνουν τους αναγνωρισμένους κινδύνους των παραγόμενων τροφίμων της. Υπάρχουν πολλοί τρόποι πρόληψης μείωσης των κινδύνων των τροφίμων και η πιστοποιημένη επιχείρηση ελέγχεται ως προς την εφαρμογή τους.

Συνεπώς με την πιστοποίηση της, η επιχείρηση αυξάνει το επίπεδο εμπιστοσύνης ως προς την επωνυμία της γιατί γίνεται ευρέως γνωστό ότι τα παραγόμενα τρόφιμα της ως εισερχόμενα στην τροφική αλυσίδα, ελέγχονται.

Σε πρακτικό επίπεδο, όταν μία επιχείρηση είναι πιστοποιημένη με ISO ή δρομολογείται η πιστοποίησή της με ISO 22000, τότε η επιχείρηση αυξάνει τις προσδοκίες και απαιτήσεις της ως προς την προμήθεια τροφίμων / α΄υλών με συνέπεια η πλειοψηφία των προμηθευτών της να έχει πιστοποίηση ISO.

Επομένως εάν η επιχείρηση διαθέτει πιστοποίηση ISO είναι περισσότερο εύκολο να αυξηθεί το αγοραστικό της κοινό και η δυνατότητα εισόδου της στην εν λόγω αγορά, καθότι η επιχείρησή με την πιστοποίησή της, θεωρείται πιστοποιημένος προμηθευτής.

  • Αφού υπάρξει παράδοση της μελέτης ISO από την Ιάνειρα Μελετητική ποια διαδικασία μετέπειτα ακολουθείται ώστε να υπάρχει πιστοποίηση της επιχείρησής μου με ISO;

Μόλις σας παραδώσουμε την μελέτη του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, χρειάζεται το παραδιδόμενο σύστημα να έχει εφαρμοστεί στην πράξη από την επιχείρησή σας μερικές εβδομάδες (2-6 εβδομάδες) και έπειτα πραγματοποιείται προγραμματισμένη Εξωτερική Επιθεώρηση από τον φορέα Πιστοποίησης για την έκδοση Πιστοποιητικού.

  • Είναι εύκολο να εφαρμόσω ISO 22000;

Ναι. Παρέχεται εκπαίδευση για την συμπλήρωση των εντύπων. Τα έντυπα είναι απλά και κατανοητά στο σύνολό τους. Έπειτα χρειάζεται να υπάρχει απόφαση νοοτροπίας της επιχείρησης να τα τηρεί, ώστε να γνωρίζει τις διαδικασίες της για την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων της. Μετά από ένα μικρό διάστημα προσαρμογής, η τήρηση του συστήματος αποτελεί μέρος των απλών λειτουργιών της επιχείρησης.

HACCP

Νομοθετική υποχρέωση επιχειρήσεων δραστηριοποίησης στον κλάδο των τροφίμων και ζωοτροφών.

Όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα τροφίμων και ζωοτροφών υποχρεούνται στην εγκατάσταση και εφαρμογή συστήματος Haccp. Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά των τροφίμων, για τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων που αφορούν την δημόσια υγεία, φορείς δημοσίου ελέγχου, αναμένουν την ύπαρξη μελέτης Haccp στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Η ύπαρξη μελέτης Haccp και η τήρηση της αντίστοιχης τεκμηρίωσης είναι το ελάχιστο προαπαιτούμενο που οφείλει να έχει μία επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο τον τροφίμων και ζωοτροφών.

Η μελέτη Haccp αφορά στην ανάλυση της παραγωγικής διαδικασίας, στον εντοπισμό κινδύνων της ασφάλειας των τροφίμων ανά στάδιο παραγωγικής διαδικασίας, στην αξιολόγηση και κατάταξη των σταδίων παραγωγικής διαδικασίας, στην καθιέρωση μέτρων ελέγχου ή/και παρατηρήσεων και στην απαιτούμενη ακόλουθη τεκμηρίωση του συστήματος.

*Υποχρεωτική νομοθετικά η μελέτη HACCP με τη Νέα Υγειονομική Διάταξη (ΦΕΚ 2161/Β/23.06.2017) εδώ , άρθρο 5 – για τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος.

Παράλληλα αναλαμβάνουμε την “Βασική Εκπαίδευση Προσωπικού Επιχειρήσεων Τροφίμων σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας των Τροφίμων” υλικού του ΕΦΕΤ, με εισηγήτρια εκπαιδεύτρια του ΕΦΕΤ υπαγόμενη στο Μητρώο Εκπαιδευτών του ΕΦΕΤ.

Περιγραφή Διαδικασίας

Πρώτο Επίπεδο: Συχνή επικοινωνία με την επιχείρηση. Προσδιορισμός τελικών προϊόντων, α΄ β΄ υλών, υλικών συσκευασίας και γραμμών παραγωγής. Αποτύπωση Διαγράμματος / Διαγραμμάτων ροής της παραγωγικής Διαδικασίας.

Δεύτερο Επίπεδο: Προσδιορισμός, αξιολόγηση και κατάταξη των κινδύνων ασφάλειας των τροφίμων. Προσδιορισμό, αξιολόγηση, κατάταξη και εγκατάσταση μέτρων ελέγχου των κινδύνων των τροφίμων βάση της κατηγοριοποίησης τους και των 7 αρχών του Haccp.

Τρίτο Επίπεδο: Σύνταξη Εγχειριδίου Haccp βάσει του Codex Alimentarius & του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 1416. Στο Εγχειρίδιο Haccp, περιγράφεται η πολιτική ασφάλειας των τροφίμων, το πεδίο εφαρμογής και περιγράφεται το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων.

Τέταρτο Επίπεδο: Σχεδιασμός των απαιτούμενων εντύπων, οδηγιών εργασίας κ.α. για την κάλυψη της απαιτούμενης τεκμηριωμένης πληροφόρησης.

Πέμπτο Επίπεδο: Σχεδιάζεται και ετησίως ορίζεται ο τρόπος επαλήθευσης του Haccp plan από την επιχείρηση.

Έκτο Επίπεδο: Παράδοση Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας τροφίμων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.

Έβδομο Επίπεδο: Επεξήγηση συστήματος και τήρησης των αρχείων, στον οριζόμενο Υπεύθυνο Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (Υ.Δ.Α.Τ.) της επιχείρησης.

Όγδοο Επίπεδο: Η ύπαρξη μελέτης Haccp στην επιχείρηση αποτελεί ελάχιστη νομοθετική απαίτηση για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων. Παρόλα αυτά, εάν η επιχείρηση επιθυμεί να διατηρεί και πιστοποιητικό “Βεβαίωσης Haccp” μπορεί να πιστοποιηθεί από Διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης.

Ως “Ιάνειρα Μελετητική” παρέχουμε την δυνατότητα συμβουλευτικής και φυσικής μας παρουσίας κατά την διάρκεια Εξωτερικής Επιθεώρησης από τον διαπιστευμένο φορέα Πιστοποίησης για την παροχή λήψης Βεβαίωσης Haccp, όπως και τη δυνατότητα συμβουλευτικής σε ετήσιο επίπεδο για την κάλυψη θεμάτων που αφορούν τον κλάδο των τροφίμων.

Ως Ιάνειρα Μελετητική:

  • Λειτουργούμε με την απαιτούμενη τεκμηρίωση σε όλα τα επίπεδα και διαδικασίες της επιχείρησής σας.

  • Εντάσσουμε την επιχείρηση σας με το προσωπικό της σε μία ολιστική νοοτροπία διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων.

  • Συμβάλλουμε στην πρόοδο της επιχείρησής σας, στον καλύτερο έλεγχο των διεργασιών της και στην βελτίωση της φήμης της επιχείρησή σας.

  • Πραγματοποιούμε εκπαιδεύσεις προσωπικού.
  • Υποστήριξη με συμβουλευτική και εκπαίδευση προσωπικού ειδικά στα πρώτα βήματα εφαρμογής της μελέτης Haccp από την επιχείρηση σας.

  • Δυνατότητα συνδυασμού υπηρεσιών με προσφορά πακέτου υπηρεσιών.

  • Ανταγωνιστικές τιμές σχετικά με το κόστος κάλυψης εκπόνησης μελέτης Haccp.

 

ISO 22000:2018

Παραγωγική Διαδικασία ISO 22000

Η υιοθέτηση ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων υπό το Διεθνές Πρότυπο ISO 22000 είναι μία στρατηγική απόφαση της επιχείρησης που συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης για την ασφάλεια των τροφίμων που παράγει, συσκευάζει, αποθηκεύει και διακινεί.

Το ISO 22000 είναι ένα διεθνές πρότυπο, εκδίδεται από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης, επομένως είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.

Τα οφέλη της επιχείρησης είναι:

  • Δυνατότητα διαχείρισης ασφαλών τροφίμων, τα οποία συναντούν τις απαιτήσεις των πελατών και τις απαιτήσεις της ισχύουσας εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

  • Η διαχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων της ασφάλειας των τροφίμων που συνδέονται με τους στόχους της επιχείρησης με έναν συστηματικό τρόπο από την Διοίκηση και το προσωπικό της.

  • Η ικανότητα της επιχείρησης να μπορεί να συμμορφώνεται με ένα Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των τροφίμων.

  • Εμπορευσιμότητα, διακίνηση και απορρόφηση τελικών προϊόντων – τροφίμων της επιχείρησης σε αγορές τροφίμων όπου η βασική ταυτότητα αναγνώρισης και συνεργασίας των επιχειρήσεων είναι η απόδειξη πιστοποίησης σε Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Περιγραφή Διαδικασίας

Πρώτο Επίπεδο: Συχνή επικοινωνία με την επιχείρηση. Προσδιορισμός τελικών προϊόντων, α΄ β΄ υλών, υλικών συσκευασίας και γραμμών παραγωγής. Αποτύπωση Διαγράμματος / Διαγραμμάτων ροής της παραγωγικής Διαδικασίας.

Δεύτερο επίπεδο: Προσδιορισμός, αξιολόγηση και κατάταξη των κινδύνων ασφάλειας των τροφίμων. Προσδιορισμό, αξιολόγηση, κατάταξη και εγκατάσταση μέτρων ελέγχου των κινδύνων των τροφίμων βάση της κατηγοριοποίησης τους και των 7 αρχών του Haccp.

Τρίτο Επίπεδο: Προσδιορισμός του περιεχομένου, εσωτερικών & εξωτερικών παραγόντων της επιχείρησης. Εκτίμηση των ενδιαφερόμενων μερών και προσδιορισμός των απαιτήσεων τους.

Τέταρτο Επίπεδο: Ανάλυση & Αξιολόγηση της Επιχειρησιακής Διακινδύνευσης. Προσδιορισμός τυχόν απειλών αλλά και ευκαιριών σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο του Συστήματος Διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων της επιχείρησης.

Πέμπτο Επίπεδο: Εκπόνηση Διεργασιών/ Διαδικασιών για την παρακολούθηση και τεκμηρίωση του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Έκτο Επίπεδο: Σχεδιασμός των απαιτούμενων εντύπων, οδηγιών εργασίας κ.α. για την κάλυψη της απαιτούμενης τεκμηριωμένης πληροφόρησης.

Έβδομο Επίπεδο: Επεξήγηση συστήματος και τήρησης των αρχείων, στον οριζόμενο Υπεύθυνο Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (Υ.Δ.Α.Τ.) της επιχείρησης.

Όγδοο Επίπεδο: Επιτήρηση της εφαρμογής του Συστήματος, με δωρεάν συμβουλευτική για 1 μήνα κατά την εκκίνηση στην τήρηση του Συστήματος από τον Υπεύθυνο της επιχείρησης.

Ένατο Επίπεδο: Δυνατότητα συμβουλευτικής και φυσικής μας παρουσίας κατά την διάρκεια Εξωτερικών Επιθεωρήσεων από τον διαπιστευμένο φορέα Πιστοποίησης για την παροχή λήψης του πιστοποιητικού, όπως και δυνατότητα συμβουλευτικής σε ετήσιο επίπεδο για την κάλυψη θεμάτων του κλάδου των τροφίμων.

Ως Ιάνειρα Μελετητική:

  • Αναλαμβάνουμε την μετάβαση της επιχείρησής σας από το ISO 22000 : 2005 στην νέα έκδοση του προτύπου ISO 22000 : 2018.

  • Λειτουργούμε με την απαιτούμενη τεκμηρίωση σε όλα τα επίπεδα και διαδικασίες της επιχείρησής σας.

  • Εντάσσουμε την επιχείρηση σας με το προσωπικό της σε μία ολιστική νοοτροπία διαχείρισης ασφάλειας των τροφίμων.

  • Συμβάλλουμε στην πρόοδο της επιχείρησής σας, στον καλύτερο έλεγχο των διεργασιών της και στην βελτίωση της φήμης της επιχείρησης.

  • Υποστήριξη με συμβουλευτική και εκπαίδευση του προσωπικού σας στα πρώτα βήματα εφαρμογής του προτύπου από την επιχείρηση.

  • Ετήσια συμβουλευτική υποστήριξη της επιχείρησής σας κατά την προετοιμασία της ως προς την ετήσια επιθεώρηση από τον Φορέα Πιστοποίησης.

  • Πραγματοποιούμε εκπαιδεύσεις προσωπικού.

  • Με ένα δίκτυο συνεργασιών που διαθέτουμε, παρέχουμε ολιστική προσέγγιση στον κλάδο ασφάλειας των τροφίμων.

  • Δυνατότητα συνδυασμού υπηρεσιών με προσφορά πακέτου υπηρεσιών.

  • Ανταγωνιστικές τιμές σχετικά με το κόστος κάλυψης εκπόνησης Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000

 

Για περισσότερες πληροφορίες ή την λήψη προσφοράς επικοινωνήστε μαζί μας