Τρόφιμα Ευπαθή / Ευαλλοίωτα ή Χαμηλού Κινδύνου

ευαλλοίωτα, υψηλού κινδύνου

Τα περισσότερα βακτήρια χρειάζονται κατάλληλες συνθήκες για να αυξηθεί ο αριθμός τους και να παράγουν τοξίνες.

Οι κατάλληλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των βακτηρίων είναι:

  • θερμοκρασία / θερμότητα
  • ατμόσφαιρα / οξυγόνο
  • Τροφή
  • Υγρασία
  • Χρόνος, οξύτητα

Τρόφιμα Ευπαθή ή Ευαλλοίωτα (τρόφιμα υψηλού κινδύνου)

Στα τρόφιμα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται :

–        Έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (Σάντουιτς, πίτσες, σαλάτες, ψητά κοτόπουλα και άλλα ζεστά φαγητά).

–        Μαγειρευµένα τρόφιμα που περιέχουν κρέας, ψάρι, αυγά, τυρί, δημητριακά, πουλερικά.

–        Κρύα µαγειρευµένα κρέατα, σάλτσες, σούπες, ψητά.

–        Αυγά και τα προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα η μαγιονέζα και τα προϊόντα που περιέχουν μαγιονέζα.

–        Μερικώς μαγειρεμένα τρόφιμα τα οποία χρειάζονται ψήσιμο από τον καταναλωτή, όπως κρέας, ψάρι ή πίτες πουλερικών, πίτσες και έτοιμα φαγητά, μερικώς μαγειρεμένα λουκάνικα.

–        Γάλα

–        Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τα μαλακά φρέσκα τυριά (μυζήθρα, ανθότυρο) και τα τυριά µε μύκητες (μπλε τυρί ∆ανίας, Μπρι, Ροκφόρ, Καµεµπέρ).

–        Ψάρια, οστρακοειδή και θαλασσινά όπως οι γαρίδες, τα μύδια, τα στρείδια και τα καβούρια.

–        Καπνιστά ή παστά κρέατα και ψάρια κοµµένα σε φέτες όπως τα σαλάμια, τα λουκάνικα, ο σολομός, η πέστροφα και το σκουμπρί).

–        Μαγειρεμένο ρύζι

–        Πατέ κρεάτων και ψαριών, κρεατόπιτες, πίτες λαχανικών, πρόσθετα για σάντουιτς.

–        Ραβιόλια που περιέχουν κρέας ή ψάρι.

–        Επιδόρπια όπως μούς, κρέμες καραμελέ, πουτίγκες και σαντιγί.

–        Έτοιμες σαλάτες λαχανικών, συµπεριλαµβανοµένων και αυτών που περιέχουν φρούτα, ρύζι, μακαρόνια και μαγιονέζα.

–        Γλυκά που περιέχουν νωπά αυγά ή σοκολάτα.

Τρόφιμα Χαμηλού Κινδύνου

Ορισμένα τρόφιμα, υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις επειδή δεν προσφέρουν στα βακτήρια τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη τους και τον πολλαπλασιασμό τους. Τρόφιμα µε υψηλή συγκέντρωση ζάχαρης, αλατιού, οξέος ή λίπους καθώς και ξηρά τρόφιμα, δεν βοηθούν την ανάπτυξη βακτηρίων.

–        Μαρμελάδες, σιρόπια, μέλι, αλίπαστα κρέατα. Αυτά τα τρόφιμα δεν προκαλούν συνήθως τροφικές δηλητηριάσεις διότι περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης ή αλατιού. Η ζάχαρη και το αλάτι διαλύονται στο νερό και δημιουργούν ένα διάλυμα υψηλής συγκέντρωσης, μειώνοντας το νερό που είναι διαθέσιμο για την ανάπτυξη των βακτηρίων

–        Λιπαρά τρόφιμα. Ελάχιστοι τύποι βακτηρίων μπορούν να πολλαπλασιαστούν παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων λίπους και κανένα από αυτά δεν προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις.

–        Όξινα τρόφιμα. Βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις δεν αναπτύσσονται σε όξινα τρόφιμα όπως τουρσιά και εσπεριδοειδή.

–        Ξηρά τρόφιμα. Τα ξηρά τρόφιμα δεν βοηθούν την ανάπτυξη βακτηρίων τα οποία µπορεί να περιέχουν. Αν όμως αναμειχθούν µε νερό, τότε τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν, οπότε τα τρόφιμα στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να θεωρούνται ως φρέσκα και να διατηρούνται στο ψυγείο.

–        Τρόφιμα σε κονσέρβες. Αυτά μπορούν να θεωρούνται ασφαλή εκτός αν η συσκευασία έχει ίχνη κακομεταχείρισης (χτυπημένη κονσέρβα). Οι ανοιγμένες κονσέρβες πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.

 

 

Πηγή: ΕΦΕΤ