Ορθή Υγιεινή Πρακτική

Γενική εικόνα σχεδιασμού θεμάτων που αφορούν την διαμόρφωση και επιμέλεια της Ορθής Υγιεινής Πρακτικής στις επιχειρήσεις.

Κατάλληλη Υποδομή & Σχεδιασμός Υγειονομικός σχεδιασμός και διαρρύθμιση των χώρων της εγκατάστασης έτσι ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος διασταυρούμενων επιμολύνσεων. Κατασκευή χώρων και εξοπλισμού από υλικά λεία, μη τοξικά και ανθεκτικά στη διάβρωση, τα οποία καθαρίζονται εύκολα και συντηρούνται επαρκώς. Τοίχοι, δάπεδα από μη τοξικά, απορροφητικά υλικά, και να είναι υλικά που να επιτρέπουν λεία, αδιάβροχη, αδιαπότιστη επιφάνεια χωρίς ρωγμές. Οροφές συντηρημένες σε καλή κατάσταση.
Έλεγχος Πρώτων υλών, Βοηθητικών υλών & Υλικών συσκευασίας Έλεγχος της καταλληλότητας τους για να μην αποτελούν κίνδυνο επιμόλυνσης των παραγόμενων τροφίμων. Έλεγχος προδιαγραφών α΄, β΄ υλών, υλικών συσκευασίας και έλεγχος παραλαβών.
Υγιεινή των χώρων (Καθαρισμός & Απολύμανση) Τήρηση ικανοποιητικών συνθηκών υγιεινής σε όλους τους χώρους της εγκατάστασης, τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό. Εφαρμογή ενός συστηματικού αναλυτικού προγράμματος καθαρισμού και απολύμανσης.
Κατάλληλη Διαχείριση Απορριμμάτων & Υγρών Αποβλήτων Αποφυγή συσσώρευσης απορριμμάτων στο χώρο παραγωγής και απομάκρυνση των υγρών αποβλήτων με υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Να υπάρχουν επαρκή επιδαπέδια σιφώνια ή φρεάτια και κατάλληλη κλίση του δαπέδου προς αυτά. 
Μυοκτονία & Εντομοκτονία Έλεγχος της παρουσίας εντόμων και τρωκτικών με την χρήση ειδικών συσκευών και ειδικών παγίδων αντίστοιχα. Σύμβαση με εταιρεία Μυοκτονίας/Εντομοκτονίας και εφαρμογή συστηματικών προγραμμάτων.
Έλεγχος Ποιότητας Νερού Εργαστηριακός έλεγχος ΦΧ, ΜΒ του νερού που χρησιμοποιείται στους χώρους παραγωγής, ώστε να επαληθεύεται ότι αυτό έχει τα χαρακτηριστικά του πόσιμου.
Έλεγχος Θερμοκρασιών Έλεγχος για την τήρηση των κατάλληλων θερμοκρασιών κατά την μεταφορά και αποθήκευση πρώτων υλών και τελικών προϊόντων και σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγής απαιτείται, για τον περιορισμό της δράσης μικροβίων που επηρεάζουν την ασφάλεια των παραγόμενων τροφίμων.
Υγιεινή του Προσωπικού Τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής και καθαριότητας από το προσωπικό, χρήση καθαρού ιματισμού, χρήση γαντιών.
Εκπαίδευση του Προσωπικού Γενική εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, ή ειδική σε θέματα ανάλογα με τα καθήκοντα του εργαζόμενου και τη δραστηριότητα της επιχείρησης.

 

Πηγή: ΕΦΕΤ & Υγειονομική Διάταξη 2161/Β/2017